Apart vele kerken, samen één Kerk

Geldzaken en ANBI

Legaten en giften

Informatie over legaten en giften kunt u vinden op de volgende pagina.

Collectebonnen voor de Hervormde Gemeente Dordrecht kunt u:

• bestellen via rek.nr. NL05 ABNA 0508 0243 90 t.n.v. CvK Hervormde Gemeente Dordrecht onder vermelding van gewenste waarde, aantal en bezorgadres
  • afhalen tegen contante betaling op het Kerkkantoor
  • bestellen via iDEAL betaling

Overeenkomst periodieke gift

Download hier de formulieren Overeenkomst Periodieke Gift (met toelichting)

Rekeningnummers

Voor acties, zoals Kerkbalans :

NL18 FVLB 0699 7418 82 t.n.v. CvK Hervormde Gemeente Dordrecht.

Voor Solidariteitskas :

Voor de Solidariteitskas ontvangt u in de maand mei een acceptgiro.

Voor de Eindejaarscollecte:

NL43 FVLB 0699 5439 40 t.n.v. CvK Hervormde Gemeente Dordrecht

Voor giften, eventueel onder vermelding van de wijkgemeente waarvoor de gift bestemd is:

NL05 ABNA 0508 0243 90 t.n.v. CvK Hervormde Gemeente Dordrecht

Voor collectebonnen, onder vermelding van gewenste waarde / kleur, aantal en bezorgadres:

NL05 ABNA 0508 0243 90 t.n.v. CvK Hervormde Gemeente Dordrecht

Voor giften aan de Diakonie, en eventuele gespecificeerde doelen :

NL66 ABNA 0443 2429 09 t.n.v. CvD Hervormde gemeente Dordrecht

Wat is ANBI?

Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. De hervormde gemeente te Dordrecht en haar diaconie zijn ANBI op grond van een groepsbeschikking die door de belastingdienst is afgegeven aan de Protestantse Kerk in Nederland.

RSIN nummer

Goede doelen met een ANBI-status hebben van de belastingdienst een beschikking ontvangen met daarin een uniek nummer: het Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer, kortweg RSIN.

Goede doelen hebben dit nummer onder andere nodig bij het invullen van diverse gegevens voor de belastingdienst. ​Het is ook nodig bij onderhandse akten voor een periodieke schenking, bijvoorbeeld van gemeenteleden in het kader van de actie Kerkbalans.

Plaatselijke gemeenten en diaconieën van de Protestantse Kerk vallen onder de groepsbeschikking ANBI.

Het RSIN-nummer is van onze gemeente is 00 19 36 207.

Het RSIN-nummer van de diakonie is 00 57 78 682.

Algemene gegevens

Kerkkantoor

adres: Gravensingel 19, 3319 EN Dordrecht

postadres: Postbus 9104, 3301 AC Dordrecht

telefoon: 078 - 616 00 07

e-mail:  kerkkantoor@hervormddordrecht.nl

Bestuurssamenstelling

De kerkelijke gemeente wordt bestuurd door de Algemene Kerkenraad, bestaande uit ambtsdragers (predikanten, ouderlingen, ouderlingen-kerkrentmeester en diakenen) die worden afgevaardigd door de 5 wijkgemeenten en een afgevaardigde van de centrale colleges, het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. De voorzitter en scriba worden in functie gekozen. De wijze van verkiezing is geregeld in de Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland.

Daarnaast zijn aanvullende regels opgesteld in de plaatselijke regeling.

Beleidsplannen

Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via de link hiernaast: Beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland.

Er is een discussienotitie opgesteld: Discussienota beleidsplan 2013 - 2019.

Beloning bestuurders

De beloning van de predikanten van onze gemeente is geregeld in de ‘Generale regeling rechtspositie predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders en medewerkers kerkelijk bureau, is geregeld in de ‘Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’, zie hiervoor de Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland. Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

Verslag activiteiten en voorgenomen bestedingen

De Algemene Kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad.

De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats.

Onderstaand vindt u de meest recente begrotingen en verkorte jaarrekeningen.

Kerk -        Jaarverslag 2014
    Begroting 2015   Jaarverslag 2015